İşitme Kaybı Nedir?

İşitme Kaybını Kısaca Tanımlayacak Olursak...

Beş duyu organımızdan biri olan ve aynı zamanda bir denge organı olarak işlev gören kulağımızda doğuştan ya da sonradan oluşan rahatsızlıklar ve dış etkenlerden kaynaklı işitme kayıpları oluşabilir. Bu kayıp her iki kulakta, ya da sadece birinde olabilir. Yaşanan kayıp sebebiyle sosyal ya da psikolojik birçok sorun yaşanabilir. Kulakta duyma azalması ya da işitme kaybı, özellikle çocukların sosyal yaşamını ve öğrenme yetisini olumsuz yönde etkiler. İşitme kaybı tek bir nedene bağlı gelişmeyebilir. Kaybın sebebi biyolojik ya da çevresel birçok sebebe bağlı olabilir.

İşitme kaybı, belirli sesleri işitme kabiliyetini kaybettiğiniz anlamına gelir. Belki de kadın veya çocuk sesi gibi tiz sesleri artık duyamıyorsunuzdur. Ya da arka planda yoğun konuşma sesleri varsa tek bir sesi ayırt edemiyorsunuzdur.Gürültülü bir konserden sonra kulaklarınızın çınlaması gibi bazı durumlarda, işitme kaybı geçicidir. Ama çoğunlukla işitme kaybı kalıcıdır, çünkü işitmenize yardımcı olan mekanizmalar hasar görmüştür.

Günlük hayattaki gibi normal düzeyde konuşan bir insanın ses frekansı 500-5 bin hz (hertz) arasındadır. 20 bin hz’nin üzeri sesleri insan kulağı algılayamaz. Günlük veya iş hayatında, 80 db (sesin şiddeti-desibel) üzerinde maruz kalınan sesler ise işitme kaybına neden olan problemlerden biridir. (roket sesi 180 db,iş makinesi 130 db, gök gürültüsü 120 db) Normal işiten bir bireyde 130 db üzeri sesler fiziksel hasar yaratabilir. İşitme kaybının çok çeşitli sebepleri olabilir. Aşırı gürültülü bir işte çalışmak, madde kullanımı, geçirilen rahatsızlıklari, ani patlamaya maruz kalmak, yaşlılık bunlardan bir kaçıdır.

Service

İşitme kaybının olası etkileri

  • Azalan dikkat
  • Konuşmaları anlamakta zorlanma
  • Başkaları ile iletişim kuramamak
  • Hafızada zayıflama
  • İş performansında düşüş
  • Alışık olmadığı ortamlarda tedirginlik yaşamak
  • Başkalarını anlamakta zorlanma
  • Asabiyet, stres, depresyon
  • Sosyal hayattan uzaklaşma, yalnızlık

İşitme sorunu kulağın her bölgesinde meydana gelebilir; dış veya orta kulağın işlev kaybı genellikle ilaç veya cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Ancak, işitme sorunlarının %80’inin nedeni iç kulaktaki işlev kaybı veya hasardır. Bugün, modern işitme cihazları ile iç kulaktaki en ciddi hasar bile telafi edilebilmektedir.


İşitme Kaybı tiplerini 5 grupta inceleyebiliriz...

  • İletim tipi işitme kaybı

    Dış kulak yolu, orta kulaktaki kemikçikler ve kulak zarı problemi ile ilgili işitme kaybıdır. Tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde veya tedavinin başarısız olması durumunda işitme cihazı kullanılabilir.

  • Sinirsel (Sensörinöral) (S/N) işitme kaybı

    Sinir kaybı olarak bilinir. Bu iç kulak bozukluğunun bulunduğu bir durumdur ve doğal yaşlanma süreci yada iç kulaktan beyne giden sinirlerin dejenerasyondan kaynaklanan işitme kaybıdır. Sensörinöral (sinirsel) işitme kaybının tedavisi pek mümkün değildir.

  • Karışık (Mix) tip işitme kaybı

    Dış kulak yolu, orta kulaktaki kemikçikler ve kulak zarı problemi ile ilgili işitme kaybıdır. Tedavi edilmelidir. Tedavi edilmediğinde veya tedavinin başarısız olması durumunda işitme cihazı kullanılabilir.

  • Fonksiyonel işitme kaybı

    Organik kökeni olmayan emosyonel bir işitme kaybıdır. İşitme cihazı kullanarak işitme problemini çözebilirler.

  • Merkezi (Santral) işitme kaybı

    İşitme merkezinin zedelenmesi durumunda meydana gelen bir işitme kaybıdır. Tedavisi pek mümkün değildir. İşitme cihazı kullanarak işitme sorunu çözülebilir.

Son Yazılar

Kulak Çınlaması Nedir?

Kulak çınlaması (tinnitus) ortamda herhangi bir ses yokken hasta tarafından bir kulakta veya iki kulakta duyulan sürekli veya kesikli sestir.

İşitme cihazını neden kullanırız?

KBB doktorunun muayenesi neticesinde saptanan işitme kaybının, ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemle...

İşitme kaybı Dereceleri

0 - 15 dB Normal İşitme İletşime zararı yoktur. 16 - 25 dB Çok Hafif Dereceli Gürültülü ortamlarda kısık sesler anlamada zorluk...