Neden İşitme Cihazı Kullanırız?

  • Anasayfa
  • Neden İşitme Cihazı Kullanırız?

İşitme cihazını neden kullanırız?

KBB doktorunun muayenesi neticesinde saptanan işitme kaybının, ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemle düzelmesinin söz konusu olmadığı durumlarda,KBB doktoru tarafından kişilere işitme cihazı önerilir.

Var olan işitme kaybınızın derecesi az bile olsa, duymanız gereken sesleri tam olarak duymamanız, gürültüde ve kalabalık ortamlarda yapılan konuşmaları anlamamanıza/kaçırmanıza neden olabilir. Tam olarak duyulmayan sesler beyin tarafından algılanmadığı için zamanla bu sesleri unutmaya başlarsınız. İleriki zamanlarda cihaz kullansanız dahi unutulan seslerin ve anlamayeteneğinin yerine konması çok zordur. Bu sebeple, işitme kaybınız varsa en erken zamanda işitme cihazı kullanarak bu kaybın önüne geçilmeli ve sesleri tam olarak duymaya devam etmelisiniz.

İşitme Cihazını Kimler Kullanmalıdır?

Kulakta meydana gelen problemler sonucunda çeşitli oranlarda duyma kayıpları yaşanabilir. Bu işitme kayıpları sonucunda sesler doğal ve yeterli seviyede alınamaz, bunun sonucunda da konuşmayı anlayamama gibi problemlerle karşılaşılır. Bazı işitme kayıpları geçici olarak nitelendirilebilirken, birçok işi kaybı kalıcı olarak meydana gelmektedir. Geçici işitme kayıplarında ilaç ve cerrahi yöntemlerle iyileşme gözlemlenebilirken, tedavi sonucunda düzelme gözlenmeyen veya kalıcı olarak meydana gelen işitme kayıpları için uygulanan tek yöntem işitme cihazı kullanımıdır.

İşitme Cihazları Nasıl Çalışır?

    İşitme cihazı, farklı görünümlerine rağmen çalışma prensibi açısından aynı şekilde işlem görerek ihtiyaç duyulan işlevleri yerine getirmektedir. Analog ve dijital işitme cihazı olarak iki farklı yapıda üretilen cihazlar, kullanıcı tercihlerine göre uygulanmaktadır. Analog cihazlarda dış sesler tamamen yükseltilirken, dijital cihazlar daha konforlu bir işitme sağlamak adına sesleri denetler, süzer ve en uygun hale getirilerek kulağa iletirler.

    Her geçen gün ilerleyen bilgisayar teknolojisinin sayesinde kişiye özel işitme cihazları üretilebilmekte, sağlanan yenilikler sayesinde ses tonlarını ve konuşmaları daha iyi ayırt edebilme olanağı sağlanmaktadır. Mikrofon, hoparlör ve ampflikatör gibi parçaların bir araya getirilmesiyle oluşan işitme cihazları; iç kulağa gelen sesin titreşim sayısını arttırma ve beyne daha fazla sinyal gönderme işlevini yürütürler. Cihazda bulunan mikrofon dış sesleri alarak işlemciye(amplifikatör) gönderir, burada işlem gören ses yükseltilerek hoparlör aracılığıyla kulağa iletilir.

Son Yazılar

Kulak Çınlaması Nedir?

Kulak çınlaması (tinnitus) ortamda herhangi bir ses yokken hasta tarafından bir kulakta veya iki kulakta duyulan sürekli veya kesikli sestir.

İşitme cihazını neden kullanırız?

KBB doktorunun muayenesi neticesinde saptanan işitme kaybının, ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemle...

İşitme kaybı Dereceleri

0 - 15 dB Normal İşitme İletşime zararı yoktur. 16 - 25 dB Çok Hafif Dereceli Gürültülü ortamlarda kısık sesler anlamada zorluk...